Od września 2016 dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Machcinie miały możliwość uczestnictwa w projekcie kulinarnym „Dlaczego woda tak a drożdżówka nie?”

Rada Rodziców postarała się o dofinansowanie swojego pomysłu i uzyskała grant w wysokości 4000 zł z programu Działaj Lokalnie realizowanego na naszym terenie przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A.

W ramach projektu poznawaliśmy zdrowe produkty, nowe smaki, ciekawych ludzi, uczyliśmy się gotować.

Zaprosiliśmy do nas firmę Littlechef, która poprowadziła dla nas warsztaty samodzielnego smażenia omletów i przygotowywania zdrowych deserów na bazie sezonowych owoców.


W Restauracji Antonówka rozmawialiśmy przy obiedzie o zasadach savoir-vivre’u, dekorowaliśmy pierniki, poznawaliśmy tradycje bożonarodzeniowe.Nasz egzotyczny gość, mieszkaniec naszej gminy, Henry Appiah Gyamfi opowiadał nam o Ghanie, z której pochodzi i przygotował tradycyjne dania, które wspólnie degustowaliśmy.

Mamy nadzieję, że te doświadczenia otworzą uczniów i rodziców na zdrową kuchnię i rozbudzą ciekawość próbowania nowych potraw.

Dziękujemy wszystkim tym, którzy przyczynili się do realizacji naszego projektu.